Top 100 gk questions In English 2023

4.4/5 - (50 votes)
Top 100 gk questions In English 2023
Top 100 gk questions In English 2023

Top 100 GK Questions In English 2023 Is very Important for all exams If you want to improve your gk knowledge so Today we will provide you Top 100 gk questions and answer in English we all know nowadays in Competitive exams SSC, RRB, UPSC, DSSSB etc. Gk General knowledge Questions is very important.

Special GK Questions Quiz in English

GK Questions Quiz in English

Top 100 gk questions In English

1. Who founded the Brahmo Samaj

Ans. Raja Ram Mohan Roy

2. Who founded Arya Samaj

Ans. Swami Dayanand Saraswati

3. Who founded the Prarthana Samaj

Ans. Atmaram Pandurang

4. Din-e-Ilahi, who established the Mansabdari system

Ans. Akbar

5. Who founded the Bhakti movement?

Ans. Ramanuja

6. Who founded Shak Samvat

Ans. Kanishka

7. Who is the founder of Maurya dynasty

Ans. Chandragupta Maurya

8. Who founded the Ramakrishna Mission

Ans. Swami Vivekananda

9. Who is the founder of Gupta dynasty

Ans. srigupt

10. Who founded the Mughal Empire

Ans. Babar

Top 10 gk questions In English

11. Who founded the Vijayanagara Empire

Ans. Harihara and Bukka

12. Who founded the Delhi Sultanate

Ans. Qutbuddin Aibak

13. By whom was the practice of sati

Ans. Lord William Bentinck

14. Non-cooperation, civil disobedience, Kheda, Champaran, Salt, Quit India movement was started by

Ans. Mahatma Gandhi

15. Who founded the Harijan Sangh

Ans. Mahatma Gandhi

16. Who founded the Azad Hind Fauj

Ans. Ras Bihari Bose

17 Bhoodan movement was started by

Ans. Acharya Vinoba Bhave

18. Who founded the Red Cross

Ans. Henry Dunant

19. Who founded the Swaraj Party

Ans. Pandit Motilal Nehru

20. Who designed the Indian National Flag?

Ans. Pingali Venkayya

Top 20 gk questions In English

21. Who designed the Indian Rupee?

Ans. Uday Kumar Dharma Lingam

22. Who is known as Napoleon of India?

Ans. Samudragupt

23. Who is known as The Frontier Gandhi?

Ans. abdul gaffarkhan

24. Who is the winner of the first Nobel Prize?

Ans. Rabindranath Tagore (Literature)

25. In eye donation, which part of the donor eye is separated?

Ans. cornea

26. When is World Environment Day celebrated across the world?

Ans. June 5th

27. Decibel is the unit.

Ans. sound

28. Light year is the unit of…

Ans. distance

29. Diopter is the unit

Ans. token power

30. Who is the first Governor General of Independent India?

Ans. lord mountbatten

Top 30 gk questions In English

31. Who is the first Indian Governor General of India

Ans. S.Rajagopalachari

32. Who is the first foreigner to get Bharat Ratna?

Ans. abdul gaffarkhan

33. Who is the founder of Congress?

Ans. AO Hume, 1885, Mumbai

34. Who is the first Lok Sabha Speaker?

Ans. Gavamvalankar

35. Which sugar is found in honey?

Ans. fructose

36. On what principle is Rockwork?

Ans. Newton’s third law

37. Which gas is filled in the electric bulb?

Ans. argon

38. First sound film in India?

Ans. Alam Ara

39. Who started the Bhoodan movement?

Ans. Acharya Vinoba Bhave

40. Which river makes Sunderbandelta?

Ans. Ganges

41. Which state has the longest coastline in India?

Ans. Gujarat

42. India touches the longest border of which country?

Ans. Bangladesh

43. Who is called the father of economic economics?

Ans. Adam Smith

44. In which Veda is there a mantra for homosexuality?

Ans. Rigveda

45. Where did Satyamev Jayate come from?

Ans. Mundaka Upanishad

46. Which Mauryan king was also known as ‘Amitraghat’?

Ans. Bindusar

47. Which Magadha ruler fell in love with Amrapali, the famous dancer of Vaishali?

Ans. Ajatshatru

48. Which Mauryan king was also known as ‘Amitraghat’?

Ans. Bindusar

49. Who first issued gold coins in India?

Ans. Indo Greek

50. For which of the rulers ‘Eka Brahmin’ is used?

Ans. Gautamiputra Shatkarni

Top 50 gk questions In English

51. The important trading center in the post-Gupta era was –

Ans. kannauj

52. After Firoz Tughlaq in the Delhi Sultanate, who was the Mughal ruler who paid attention to the supply of water through canals?

Ans. shah jahan

53. Which was the governor of Punjab who invited Babur to attack India?

Ans. Daulatkhan Lodi

54. Chittorgarh was the capital of which dynasty?

Ans. Hada

55. Which Magadha ruler fell in love with Amrapali, the famous dancer of Vaishali?

Ans. Ajatshatru

56. Who started the practice of Itlak, a type of hundi, with the help of which the state constable was able to receive his salary from the revenue officials of the state?

Ans. Firoz Shah Tughlaq

57. In which place is the Dargah of Salim Chishti situated?

Ans. Fatehpur Sikri

58. Who was the Governor General of Bengal at the time of establishment of Asiatic Society in Kolkata?

Ans. Hastings

59. At a time when empires in Europe were collapsing before the might of Napoleon, who among the following Governor Generals kept the British flag flying in India?

Ans. Lord Wellesley

60. Where did Lord Canning recite the declaration of Queen Victoria on November 1858?

Ans. in Allahabad

Top 60 gk questions In English

61. ‘Boston Tea Party’s protest was related to Revolution

Ans. America

62. Which is considered the oldest civilization of the world?

Ans. Mesopotamianization

63. Which of the following is called the “Gift of the Gift”

Ans. Egypt

64. Who is known as the father of modern medicine?

Ans. Hippocrates

65. Which is known as Bismarck of India

Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel

66. At the time of formation of Indian National Congress, who was the Governor General of India?

Ans. lord dufferin

67. Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from

Ans. fungus

68. The device known as arterial blood pressure

Ans. sphygmomanometer

69. ‘Colour-blindness’ in people? Which of the following tests is used to diagnose

Ans. ishihara test

70. Establishment of the Supreme Court of India

Ans. 1950

71. Near whom is Kali Banga situated?

Ans. Rajasthan

72. ‘Boston Tea Party’s protest was related to Revolution

Ans. America

73. Which is considered the oldest civilization of the world?

Ans. Mesopotamianization

74. Which of the following is called the “Gift of the Gift”

Ans. Egypt

75. Who is known as the father of modern medicine?

Ans. Hippocrates

 75 gk questions In English

76. Which is known as Bismarck of India

Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel

77. At the time of formation of Indian National Congress, who was the Governor General of India?

Ans. lord dufferin

78. Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from

Ans. fungus

79. The device known as arterial blood pressure

Ans. sphygmomanometer

80. ‘Colour-blindness’ in people? Which of the following tests is used to diagnose

Ans. ishihara test

81. Establishment of the Supreme Court of India

Ans. 1950

82. Near whom is Kali Banga situated?

Ans. Rajasthan

83. The people of Indus Valley used to worship?

Ans. Ficus tree

84. Where did Arya come from in India?

Ans. Central Asia

85. Where is Jim Corbett National Park located?

Ans. Uttarakhand

86. Where is Sariska Tiger Reserve located?

Ans. Rajasthan

87. Which state has gold mine in India

Ans. Karnataka

88. Where is Chilka Lake?

Ans. Odisha

89. Where is the Golden Temple Amritsar

Ans. Punjab

90. Which article of the Constitution provides special rights to the President?

Ans. Article 361

91. Largest producer of lac in India

Ans. Jharkhand

92. Curie is unitof

Ans. radioactivity

93. Ampere is the unit of

Ans. operating current

94. Parsec is the unit of

Ans. distance

95. Where is Jim Corbett National Park located?

Ans. Uttarakhand

96. Where is Sariska Tiger Reserve located?

Ans. Rajasthan

97. Which state has gold mine in India

Ans. Karnataka

98. Where is Chilka Lake?

Ans. Odisha

99. Where is the Golden Temple Amritsar

Ans. Punjab

100. Which article of the Constitution provides special rights to the President?

Ans. Article 361

Most Famous top GK Questions in English 2023

Q. Largest producer of lac in India

Ans. Jharkhand

Q. Ampere is the unit of

Ans. operating current

Q. Who got the Gita translated into Persian?

Ans. Dara Shikoh

Q. Who among the following was the first ruler to accept the Subsidiary Alliance?

Ans. Nizam of Hyderabad

Q. In which year the export of slaves from Bengal was stopped?

Ans. 1789

Q. The Governor General abolished slavery in India?

Ans. lord allenborough

Q. Who founded the Gadar Party

Ans. Lala Hardayal

Q. Who is the author of ‘Vande Mataram’

Ans. Bankimchandra Chatterjee

Q. By whom was the Golden Temple built?

Ans. Guru Arjun Dev

Q. Who founded the Indian Association

Ans. Surendra Nath Banerjee

Q. Chipko movement was started by

Ans. Sundar Lal Bahuguna

Q. Who founded the Communist Party of India

Ans. MN Rai

Q. Who is considered the father of Sanskrit grammar

Ans. Panini

You have Completed Top 100 GK Questions in English

Geography Questions Practice test Click Here 
History Questions Practice test Click Here 
Science Questions Practice test Click Here 
GK Questions Practice test Click Here 
Download Our Application Click Here 

 

Conclusion 

I hope you all like our post we are happy because you read our all post Top 100 gk questions in english if you like our post so share this with our friends and if you have any problem so you can comment us Thanks.

1 thought on “Top 100 gk questions In English 2023”

Leave a Comment