Social Media Group Cards
WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

60 general knowledge questions with answers

3.5/5 - (2 votes)
60 general knowledge questions with answers
60 general knowledge questions with answers

60 general knowledge questions with answers These Questions are very Important For ALL Exams SSC, UPSC, and all Competitive Exams If you are preparing for any Exams, 60 general knowledge questions with answers Are Very Important.

Special GK Questions Quiz in English

GK Questions Quiz in English

60 general knowledge questions with answers

1. How many countries are members of the United Nations Security Council?

Ans. 15

2. How many countries are permanent members of the United Nations Security Council?

Ans. 5

3. Where is the International Court of Justice located?

Ans. in The Hague, Holland

4. Who was the Indian who gave a speech in Hindi at United Nations General Assembly?

Ans. Atal Bihari Vajpayee

5. For how many years are the temporary members of the United Nations Security Council elected?

Ans. 2 years

6. Which is the planet at the closest distance from the Earth?

Ans. Venus

7. Where is the ozone layer located?

Ans. in the stratosphere

8. Who was the founder of ‘Servants of India Society’?

Ans. Yes. Of. Gokhale

9. Who founded ‘Bharat Sevak Samaj’?

Ans. Gopal Krishna Gokhale

10. Where are Savanna grasslands found?

Ans. in Africa

10 general knowledge questions with answers

11. Who gave the slogan “Sarfaroshi ki tamanna, ab hamare dil mein hai, dekhna hai zor kitna baaju-e-kaatil mein hai”?

Ans. Ramprasad Bismil

12. Who gave the title of Mahatma to Gandhiji?

Ans. Rabindranath Tagore

13. Who is the current Secretary General of the United Nations?

Ans. Ban-ki-moon

14. Who discovered the rabies vaccine

Ans. Louis Pasteur

15. Cholera and TB bacteria were discovered

Ans. Robert Koch (1982)

16. Who started the ‘Bhoodan Movement’?

Ans. Vinobha Bhave

17. When was the battle of Plassey?

Ans. 1757 AD

18. Which line is parallel to the equator?

Ans. latitude

19. The capital of Manipur is

Ans. Imphal

20. Which city of India is known as ‘Pink City’?

Ans. Jaipur

21. When was the atomic bomb dropped on Japan?

Ans. in 1945

22. Which country is known as the ‘Land of the Rising Sun’?

Ans. Japan

23. Who was the first President of the Republic of India?

Ans. Dr. Rajendra Prasad

24. Pengha disease is caused by the deficiency of?

Ans. iodine

25. Which gland secretes insulin?

Ans. pancreatic

26. Where is the Losar festival celebrated?

Ans. Ladakh

27. What is the real name of Sister Nivedita?

Ans. Margaret Elizabeth Nobel

28. Who among the following defeated Harshavardhana in 618 CE?

Ans. Pulakeshin II

29. Alexander invaded India –

Ans. 326 BC

30. Which of the following Indian ruler was defeated by Mahmud Ghazni in his first attack in the year 1000 AD?

Ans. Jaipal

30 general knowledge questions with answers

31. Which was the first Muslim dynasty to rule India?

Ans. slave dynasty

32. When was the Constitution of India amended for the first time?

Ans. 1951

33. Which amendment limited the size of the Council of Ministers to 15% of the total size of the House?

Ans. 91st

34. What is the report of Malimath Committee related to?

Ans. reforming the criminal justice system

35. Who was the Prime Minister of India during the “Emergency” between 1975 and 1977?

Ans. Indira Gandhi

36. Who among the following was the first female judge of the Supreme Court?

Ans. fatima biwi

37. Mohiniyattam is related to which state

Ans. Kerala

38. How many points are there in badminton?

Ans. 21

39. Who is the first Indian to join civil service?

Ans. Satyendra Nath Tagore

40. In which Hindi month does Shivratri fall?

Ans. Phalgun

40 general knowledge questions with answers

41. Subhash Chandra Bose presided over the Congress session

Ans. 1938

42. Harihar Bukka belongs to which dynasty?

Ans. Sangam Dynasty

43. Who led the rebellion of 1857 in Kanpur?

Ans. nana sahib

44. A new religion ‘Din-e-Ilahi’ was started by which of the following?

Ans. Akbar

45. Which of the following dates is celebrated as International Tiger Day?

Ans. July 29

46. Where are the headquarters of FIFA

Ans. Zurich

47. Where is Kalbelia dance related to?

Ans. Rajasthan

48. Which ruler got the wall of China built

Ans. qin xi huang

49. With which game is Durand Cup related?

Ans. Football

50. How many Indian languages have been recognized in the 8th Schedule of the Constitution?

Ans. 22

51. What is the currency of China?

Ans. Yuan

52. What is the first element to be made in the laboratory?

Ans. urea

53. The best coal is

Ans. anthracite

54. Nobel gas is called

Ans. helium

55. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?

Ans. Mahatma Gandhi

56. Which is the highest Indian award given in the field of film?

Ans. Dadasaheb Phalke Award

57. Damascus is the capital of which country?

Ans. of Syria

58. Which lake is situated between Hyderabad and Secunderabad?

Ans. Hussain Sagar Lake

59. Where is Sariska Tiger Reserve located?

Ans. Rajasthan

60. Which state has gold mine in India

Ans. Karnataka

You have Completed 60 general knowledge questions with answers

Geography Questions Practice test Click Here 
History Questions Practice test Click Here 
Science Questions Practice test Click Here 
GK Questions Practice test Click Here 
Download Our Application Click Here 

Conclusion 

I hope you all like our post we are happy because you read all 60 general knowledge questions with answers if you like our post share this with friends and if you have any problem you can comment Thanks.

Social Media Group Cards
WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

1 thought on “60 general knowledge questions with answers”

Leave a Comment